ЧЕСТО ЗАПИТВАНИ ВЪПРОСИ

Често запитвани въпроси

Към кого да се обърна, когато имам оплакване от продукт?

Sara Risch PhD. (sara@popz.eu), Director – Global R&D and QA

Laszlo Czirbusz (laszlo.czirbusz@popz.hu), Sales Coordinator

Здравословни ли са пуканките за микровълнова фурна?

Пуканките имат повече протеини в сравнение с всички други видове зърнени култури. Също така имат и повече желязо отколкото яйцата или печеното говеждо. Имат повече фибри от  гевреците или картофения чипс. Те са единственият снакс от 100% необработена зърнена култура.

Имат ли пуканките някакви специфични ползи за здравето?

Пуканките са естествено пълнозърнести, те съдържат фибри, минерали, витамини В и Е. При храносмилането, високото количество фибри поддържа твоето тяло „правилно“.

Функциите на фибрите имат и друго предимство за тялото, а пълнозърнестият тип фибри може да понижи нивата на излишния холестерол от стените на кръвоносните съдове и артериите. Следователно намаляват шанса да получите опасни сърдечносъдови болести като атеросклероза, сърдечен удар и инсулт.

Каква е разликата между „обикновеното“ зърно и пуканката?

Пуканките, също познати като пукаща царевица, е тип царевица, която при нагорещяване се пуква. Те са способни да пукнат, защото зърното има влагоизолирана обвивка и гъста скорбялна вътрешност.

Разликата е, че се посяват различни видове зърна за всеки вид царевица. Растенията изглеждат подобни на царевицата на полето, но са по-големи от сладката царевица. Ако искате да научите как да правите разлика между отделните видове царевица, последвайте линка по-долу:
http://www.farmanddairy.com/top-stories/how-to-tell-the-difference-between-types-of-corn/279825.html

Хората от коя държава консумират най-много пуканки?

Американците консумират приблизително 17 милиарда кварта пуканки всяка година. Толкова количество би напълнило Емпайър Стейт Билдинг 18 пъти.

Какво кара пуканките за се изпукват?

Всяко едно зърно съдържа вода, съхранена в меката вътрешност. Пуканката има нужда от приблизително 13,5-14% влага, за да пукне. Меката скорбяла е заобиколена от твърдата обвивка на зърното. След като зърното се нагорещи, водата започва да се разширява. Около 212 градуса са нужни на водата, за да се превърне в пара и да трансформира вътрешноста на ядката в супер гореща желирана субстанция. Зърното продължава да се нагорещява до 347 градуса. Налягането във вътрешността му ще достигне 135 паунда на квадратен инч преди окончателно да разшруши обвивката.

След като експлодира, парата от вътрешността на зърното се освобождава. Меката скорбяла от вътрешността се надува и излиза отвън, охлаждайки се веднага и оформяйки се във формата, която ние знаем и обичаме. Зърното увеличава първоначалния си размер с 40-50 пъти!

 

 

Защо не се изпукват добре моите пуканки?

Уверете се, че сте проверили датата на годност на опаковката преди да сте включили микровълновата фурна. Ако зърната са стари и сухи, те няма да пукнат. Тъй като има различни видове микровълнови фурни винаги приготвяйте пуканките според звука – слушайте пукането, за да знаете, кога да спрете. За да наситите вкуса, разклатете съдържанието в опаковката преди да го изсипете в купата. Това ще помогне да се овкусят по-добре пуканките. За да максимизирате хрупкавостта, убедете се, че сте отворили опаковката веднага след като я извадите.

Какъв е най-добрият начин на съхранение на пуканките за микровълнова фурна?

Съхранявайте на хладно място като шкаф, далеч от слънчева светлина. Избягвайте хладилниците. Някои казват, че съхраняването на студено място прави пуканките по вкусни, но някои хладилници съдържат влага и могат да изсушат зърната. Винаги съхранявайте вашите пуканки опаковани в оригиналната им опаковка, докато не решита да ги приготвите за хапване.

Какъв е срокът на годност на вашите пуканки за микровълнова фурна?

24 месеца

Как да се уверим, че пуканките Popz са произведени по най-високи стандарти?

Popz произвежда продукти с толкова високо качество, че вие с желание и увереност да може да ги споделите с вашето семейство.

За да се гарантира следването на Политиката за Качество на Popz, ръководството на компанията въвежда и поддържа система за контрол на качеството, основана на HACCP, BRC, а също така нашият персонал постоянно се обучава, за да постигнем възможно най-високо ниво на качество и безопасност.

Как да прочетем продуктовия код?

Всеки плик и кутия имат свой продуктов код, наличен на задната страна на опаковката.

Къде се произвеждат пуканките Popz?

Popz Europe в Унгария произвежда пуканки готови за употреба, както и такива, които са предназначени за приготвяне в домашни условия. В нашата фабрика в Унгария ние произвеждаме с възможно най-новите и модерни машини за пуканки за микровълнова фурна. Popz Europe произвежда пуканки за всички европейски пазари на компанията.

Къде се продават пуканките Popz?

В България, Popz пуканките се продават в Метро, Била, Фантастико, Кауфланд и местните магазини.

Наука

Генно модифицирани ли са пуканките Popz?

Пуканките Popz са направени без използването на ГМО суровини.

Съдържат ли трансмазнини пуканките Popz?

Нашите продукти не съдържат транс мастни киселини.

Съдържат ли пуканките Popz изкуствени оцветители или съставки?

Нашите продукти са направени от естествени съставки.

Съдържат ли пуканките Popz PFOA (Перфлуороктанова киселина)?

Пликовете за пуканките на Popz са без перфлуороктанова киселина.

Съдържат ли пуканките Popz диацетил?

В Унгария използването на диацетил е забранено. Използваме растително масло и сладка суроватка на прах, когато произвеждаме продуктите си.

Без глутен ли са пуканките Popz?

Никой от нашите продукти не съдържа глутен.

Съдържат ли алергени пуканките Popz?

Някои от нашите продукти може да съдържат алергени (мляко,яйца,соя), но тези продукти са надлежно описани в таблицата на опаковката.

Какво е попкорн болест на белите дробове?

Болестта се появява при вдишването на голямо количество от химикал в пуканките, наречен диацетил.

В Унгария използването на диацетил е забранено. Ние използваме растително масло и сладка суроватка на прах, когато произвеждаме продуктите си.

Как микровълновите фурни загряват храната?

Обикновенно използваната честота за микровълнови фурни е 2.45 гигахерца, която е лесно абсорбирана от водата, мазнините и захарта. Микровълновите фурни топлят храна, чаша кафе или парче лазаня, като усукват молекулите на водата напред-назад. Когато молекулите се движат напред и назад те се допират една до друга. Това създава триене, което отделя топлина. Микровълновата фурна готви храна много по-бързо от стандартната печка, защото тя загрява храната както отвътре, така и отвън

Микровълновите фурни променят ли храната, когато ги използваме?

При сравнение с обикновения метод на готвене се доказва, че ако микровълновата фурна се ползва правилно, то тя не променя хранителните стойности на храната в по-голяма степен отколкото при конвенционалното готвене.

Опасно ли е да се стои пред микровълнова фурна по време на готвене?

Стоенето пред микровълновата фурна може да увеличи излагането ви на микровълнова радиация. Въпреки това, ефектът е сравнително малък, особено в сравнение с облъчването от  мобилен телефон. Все пак трябва да сте нащрек и да знаете, че вашата микровълнова фурна може да излъчва повече радиация, ако е повредена, мръсна, не е поддържана или не се използва правилно. Ако вашата фурна е повредена под някаква форма, вие не трябва да я използвате преди проблемът да бъде остранен от квалифициран сервизен инженер.